Dokument

Här samlar vi våra publika dokument. Du finner bland annat verksamhetsberättelser, protokoll från årsmöten.
Saknar du något? Kontakta någon i styrelsen.

 • Skrifter

  Carin Roos har på uppdrag av styrelsen sammanställt material om förstadielärarnas historia från början av 50-talet tills idag. Carin Roos fick 2013 års ”pedagogiska utmärkelse” se under UtmärkelserDet har resulterat i en bok i samarbete med Karlstads Universitet, ”Yrkesroll i förändring” förstadielärarnas historia.

  En del av medlemmararna har många års erfarenhet inom området och kommer säkert ihåg flera frontfigurer som har drivit och påverkat kommunikationen, miljön och tillgängligheten/delaktigheten för barn med grav höselnedsättning/döva i förskola och skolgång och inte minst utbildningen från Förstadielärare till specialpedagog med inriktning hörsel?

  Ur ett historiskt perspektiv så har det inte varit självklart att barn som inte har haft tillräckligt god hörsel för att uppfatta tal blivit erbjudna teckenspråk. Barn från 50-talet och flera år framöver fick hörselträning ex.( tala i örat metod.) På 80-talet kunde ett fåtal kommuner i landet erbjuda förskolor som kommunicerade på teckenspråk, barnets första språk.

  För er som vill läsa mer så kan man skriva ut materialet i PDF-fil.
  Carin Roos – Yrkesroll i förändring