Inbjudan till tvärvetenskaplig symposium – Tysta områden i Sverige

Tillgång till gröna och tysta miljöer är viktigt för hälsan. I dagens allt mer urbana och förtätade samhälle är det en utmaning att tillgodose detta behov. Bullriga städer kan innebära stimulans och kvaliteter, men tillgången till relativt tysta områden som erbjuder kontrast och lugn blir ännu viktigare i framtiden.
Det är därför angeläget att kartlägga och definiera befintliga ”tysta områden” eller ”bullerfria områden”. Detta behövs för urbana såväl som rurala miljöer. På EU-nivå är medlemsstaterna sedan 2002 ålagda att kartlägga ”quiet areas”, och även utforma strategier för att upprätthålla dessa.

Detta symposium vill ge en överblick av läget i Sverige kring hantering av tysta områden. Hur ser erfarenheterna ut så här långt, vad kan kommuner lära av varandra, vilka problem kan dyka upp och vilka strategier kan utarbetas?

Studien ”Tysta områden i Sverige” initierades av Ljudmiljöcentrum under våren 2017 för att kartlägga erfarenheter från tysta områden i olika kommuner och resultaten kommer att presenteras under dagen.Tillsammans med myndigheter och forskare ges tillfälle att diskutera utmaningar, potentialer, riktlinjer och vägar framåt. Exempel på frågor som berörs är: Vad är egentligen ett tyst område? Vilka verktyg finns för att i praktiken bullerfreda ett område? Vilka exempel finns? Hur skiljer sig behov av riktlinjer för urbana och rurala områden?

Tysta områden i Sverige är kostnadsfritt och öppet för alla som är intresserade.
Tid: 26:e September. 10.00 – 16.00
Plats: LUX aula i LUX, Helgonavägen 3 Lund.
Kostnad: Gratis (lunch och kaffe serveras!).
Registrering obligatorisk, och sker per epost till projektledare@ljudcentrum.lu.se. Skriv 26/9 i ämnesfältet. Begränsad tillgång till platser. Vänligen registrera Dig tidigt för att säkerställa plats.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.